sabu
Indische recepten

Dari Mana? Waar kom jij vandaan?

Dari mana?

“Waar kom jij vandaan? Een veel gestelde vraag in Indonesië, maar ook hier in Nederland. Wie is je vader, wie is je moeder? Uit welke familie stam je? Van welk eiland kom je? Wie ik ben?”
Ik ben Margreet, ik ben half Nederlands en half Indonesisch oftewel een Indo Europeaan, geboren in Zeeland in Nederland. De grootste grap is wel dat iemand mij vroeg: “waar kom jij vandaan?” Ik antwoordde : “uit Zeeland….”. Stamelend volgde diegene: “ik wist niet dat ze daar zulke donkere mensen hadden.”

Mijn vader is geboren in een KNIL kazerne, mijn opa kookte voor het waar kom jij vandaan? SabuKoninklijk Nederlands Indische Leger. Mijn voorouders komen van het eiland Sabu, een piepklein eilandje vlakbij Timor. Het Nederlandse leger kwam mannen halen van de eilanden en bood hen een goede baan aan in het leger. Zo werd mijn vader een tangsi kind, geboren in de kazerne. Geboren op Ambarawa, maar nog steeds een Sabunees. Tijdens hun verlof gingen ze altijd terug naar het eiland. Ik ben ook Sabunees. Want een eilandspreuk is: “al heb je maar een druppeltje Sabunees bloed je bent Sabunees”.

 

Hollands

Mijn moeder komt uit Groningen, op jonge leeftijd verloor zij haar moeder en ze trok naar Amsterdam om daar te gaan werken. Zo werkte ze onder andere in de Bijenkorf in Amsterdam. Mijn moeder leeft nog steeds ze is inmiddels 85. Altijd als ze in Amsterdam is moet ze even naar de Bijenkorf. In Amsterdam ontmoette ze mijn vader. Wat een prachtig stel. Mijn moeder lelieblank en hoogblond, mijn vader bruin en donker krullend haar.  Het kwam in 1961 nog niet heel vaak voor zo’n gemengd huwelijk. De blauwe plek die donkere baby’tjes wel vaker hebben, werd vaak verward met een blauwe plek van een pakslaag.

Mijn vader kookte graag, vaak in het weekend aten we de heerlijkste gerechten. Ik stond vaak met mijn neus er bovenop. Ik ben gek op lekker eten! Vaak op woensdagmiddagen experimenteerde ik nieuwe gerechten in een klein steelpannetje. Wanneer dat niet mocht had ik een waxinelichtje en daar fabriceerde ik een pannetje boven. Mijn barbie’s moesten toch ook eten?

Zoete Indische gerechten aten we niet vaak. Misschien omdat mijn vader niet goed wist hoe dat moest. We aten het wel als we op de Pasar Malam waren. Maar thuis kwam het niet vaak voor. Misschien was het ook wel omdat mijn vader meer van hartig hield. Er was nooit veel vlees, maar we aten het wel.

Vegan

Een jaar geleden besloot ik veganistisch te gaan eten. Eerlijk gezegd in eerste instantie voor mijn gezondheid. Ik ben chronisch ziek en heb verschillende klachten. Na een sapkuur besloot ik alleen nog maar plantaardig en puur te eten. Maar een Indo zonder vlees, kan dat? Ik dacht eerst ook niet dat het kon.

Maar ja! Het kan! En sterker nog je kunt juist in de Indische keuken zoveel lekkere dingen maken zonder vlees. Na een paar maanden las ik steeds meer over dierenleed in de vleesindustrie. En de gevolgen voor ons milieu. Ik dacht: “ik wil een goed rentmeester zijn over deze wereld, de stappen die ik zet wil ik verantwoord zetten”. Ik besloot vegan te blijven. Mis ik dan geen saté? Ja…. En ik heb het voor elkaar gekregen om heerlijke vegan saté te maken! Serieus bijna elk gerecht kent een heerlijke vegan versie. Als het dan iets anders smaakt “so be it”. Als het maar lekker is.

Om zo meer mensen te inspireren wil ik graag deze blogs schrijven op veganindo. Daarbij steeds mooie verhalen over mijn lieve ouders. Ik ga zelfs proberen nieuwe gerechten te maken om de cultuur levend te houden en nog mooier te maken. Diervriendelijker, goed voor het milieu. Al zouden jullie 1 diner uit mijn blog koken dat scheelt al zoveel!

Minitip: zorg dat je altijd knoflook in huis hebt.

Mijn vader maakte dit proteïne rijke knabbeltje vaak voor ons:

Knoflook pinda’s

Ingrediënten:

 • Knoflook
 • Olie
 • Pinda’s

Snijd de knoflookteentjes in smalle plakjes, rooster ze in de pan met een beetje olie.

Wanneer ze er mooi bruin uitzien doe je de pinda’s erbij. Schep ze door de knoflook snippers. Laat de pinda’s nu afkoelen (evt. op een keuken papiertje). Eet ze wanneer je er zin in hebt. En laat mensen maar kletsen die niet van knoflook houden. Knoflook zit boordevol antioxidanten! Knoflook heeft daarnaast een natuurlijke antibiotische werking. Ik ben dus echt gek op knoflook en daar schaam ik me niet voor. Wat is jouw favoriete knoflookrecept? En /of waarom heb je echt een hekel aan knoflook?

Waar kom jij vandaan?

Ben je trots op jouw eet cultuur? Laat je berichtje achter in de comments, en geniet lekker van de knoflookpinda’s!

 

ps: wil je mijn werk als kunstenares bekijken, kijk dan op http://www.ledelay.com

12 reacties

 • Ike Schilder

  Ha Margreet.

  Ik ben geen indo, en ik ben/wordt geen vegan, maar ik wil je bloq weel volgen.
  Ben erg benieuwd, en voor nieuwe recepten ben ik altijd in.
  Het eerste begin is motiverend om je verder te volgen!
  Liefs, en ga zo door!
  Ike

 • Priscilla R

  Leuke blog! Ik eet nu ook al een hele tijd Veganistisch. Mijn moeder is Duits & Italiaans en mijn vader komt van Curacao en Aruba. Ik dacht dat door mijn verschillende culturen het moeilijk zou worden vooral vlees & vis weg te laten. Maar nu maak ik de lekkerste gerechten uit allerlei keukens heerlijk! X

 • Wendy van Mastrigt

  Interessant. Ik ben een kwart Indo en eet voornl. vegetarisch en als ik vlees eet (zelden) is het halal. Net het boek boekoe bagoes gekocht en daar staan ook een aantal lekkere vegarecepten in. Maar ik ben erg benieuwd naar jouw Indische recepten. Enak.

  • mcledelay

   Leuk Wendy! Ik ken dat boek niet, ik zal eens kijken. Ik hoop ook gewoon lekker nieuwe gerechten te ontwikkelen en creëren. Welkom en geniet ervan!

 • Gretchen

  Pfoeh, waar zal ik eens beginnen? Ik ben zelf geboren/getogen in Brabant. Ouders geboren in Suriname, maar mama had Javaanse grootouders. Zodoende ben ik een mengelmoesje! Tot aan augustus 2016 een flexitariër geweest en daarna overgestapt naar volledig vegetariër. Al experimenteer ik met veganistische opties en ben dan ook heel blij om jouw Facebook pagina + blog te hebben ontdekt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.