
Wat is dat laos? Is dit gezond om te gebruiken?
De wortel van de Alpinia galanga
Laos is al heel lang bekend in Europa, in de boeken is het al vanaf de 12e eeuw bekend. Hoogstwaarschijnlijk werd het van verre handelsreizen meegebracht. De alpinia galanga is familie van de gember, maar heeft een meer citrus, peperachtige smaak en geur. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en het is een meerjarige plant die tot 2 meter hoog kan worden. Uit dikke wortelstokken groeien de scheuten en bladeren. Deze wortelstokken worden na een aantal jaar geoogst, in stukken gesneden en vers of gedroogd verscheept en gebruikt als specerij.
Geneeskracht van laos
De geneeskracht van deze wortel is ongeveer hetzelfde als gember. Het schijnt het ontstaan tumoren te remmen. Wordt ook gebruikt tegen buikpijn, dysenterie, indigestie, ademhalingsproblemen, huidziekten, insectenbeten, infecties en pijnlijke gewrichten.
Laos kom je vaak tegen in Jamu, Indonesische geneeskrachtige kruidenmengsels (medicijn). Wat zit erin: sodium, ijzer, vitamine A en C.
Waar gebruik je het vooral in?
Mijn vader gebruikte deze wortel vooral in vleesgerechten. En voor een veganist is het heerlijk in soepen, sauzen en stoofpotten. Laos wordt net als kentjoer gebruikt om vervelende geuren te maskeren. Dus als je gerecht niet zo lekker ruikt dan helpen deze twee kruiden je! Kruidige citrus, peper smaak verfrissen je gerecht.
Zelf kweken?
Mij is het niet gelukt, misschien ook niet het juiste klimaat hier maar deze leuke link laat zien dat er mensen zijn die dit zelf kweken!
Hier een medicinaal recept om de toename van eetlust te bevorderen.
Ingrediënten
- 1 laos wortel (150 gram ongeveer)
- 2,5 liter water
- 50 gram bruine suiker of gulu djawa
Was de laos schoon . Rasp de wortel vervolgens tot een gladde massa . Kook deze rasp in water totdat het water voor de helft verdampt is. Voor het verwijderen van de bittere smaak kan de bruine suiker worden toegevoegd. Zeef voor het drinken de laos eruit. Neem dit driemaal daags in, 1 eetlepel.

