bonenburger
Vleesvervanger

Indische bonenburger

Bonenburger in plaats van vlees

Gisteren was ik bij mijn moeder en ze had een pot mooie limabonen.  Eerst zag ik een pot tuinbonen,  maar dat geeft toch een heel andere smaak. Ik wilde graag Indisch koken,  maar met een bonenburger. “Soms mis je vlees toch wel?”, “Ja,  misschien de textuur,  het hartige.”  En mensen raden mij de bonenburger aan. Ik heb het geprobeerd steeds weer.  Ze werden droog of te plakkerig.  Zo’n burger precies goed krijgen  vergt dus  oefening. Soms iets meer water,  soms meer havermout. Het geheim van deze bonenburger is dat hij sappig van binnen blijft.

De kunst van de herinnering is de kunst van de aandacht.     -Samuel Johnson

Nieuwe herinneringen maken we elke dag.

De zilte lucht, de natuur die langzaam overgaat in de eindelijke herfst die zelfs niet wordt tegengehouden door het warme weer. Zien jullie ook dat de bladeren toch gaan vallen, de dagen korter worden? Ik had net een heerlijke wandeling gemaakt met de hond in de Zeeuwse natuur, dan gaat zo’n eiwitrijke burger er goed in. Ook goed te eten op een broodje met alles erop en eraan trouwens. Als je dit recept hebt gemaakt voor jou alleen kun je zo de rest invriezen!

Ingrediënten

  • blik limabonen 225 gram uitlekgewicht
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 theelepel djinten
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel kentjoer
  • 3 dadels
  • 3 champignons middelgroot
  • 1 theelepel sambal
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels water
  • halve theelepel zeezout

Neem een grote beslagkom. Doe  1/4 limabonen in de beslagkom zonder het vocht. voeg hier aan toe de kruiden: 1 theelepel djinten, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel kentjoer en de sambal en de knoflook (fijngesneden) en zout naar smaak,  voeg ook fijngesneden dadels toe. Zet nu even de staafmixer op dit mengsel.

Snij de champignons in fijne kleine stukjes. Voeg nu de rest van de limabonen toe bij je mengsel. prak dit met een vork of een aardappelstamper. Nu kun je ook de havermout toevoegen en het water, maar niet te veel want je wilt geen plakkerige burgers krijgen. Kneed nu met schone handen een mooi burgerdeeg. Vorm mooie burgers en zet ze daarna 15 minuten in de koelkast.

Verwarm je koekenpan met iets olie, bak de bonenburgers mooi goudbruin! In principe kun je alle peulvruchten gebruiken om burgers te maken.Welke bonen vind jij fijn om bonenburgers te maken?
Deel deze bonenburger op Facebook

bonenburger

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.