bamisoep
Indische recepten

Mijn papa & zijn fameuze bamisoep

De droevigste dag….

“Die lekker bamisoep van je vader” dat roept emoties op. Op 8 mei 2010 overleed mijn vader, het doet nog steeds pijn. Het is anders als mensen overlijden, die je niet zo na staan. Wanneer het je eigen vader is, staat je wereld stil . Ik kan niets meer vragen. Geen recepten vragen. Ik graaf in mijn geheugen en zie ons weer staan in de keuken. Ik ging op mezelf wonen en moest dan goed kunnen koken. Maar ik was een beetje makkelijk. Luisterde soms maar half.

En als ik bamisoep wou eten, dan at ik dat wel thuis. Als ik er toch zin in had deed ik de studentenversie (dit is voor de makkelijke mensen die deze blog lezen). Instant noodles of – bouillon, teentje knoflook, preitje en pak bami erbij-. Ik heb geen Indische ooms en tantes in Nederland. Sterker nog de directe oom en tantes (qua bloedlijn) zijn allemaal overleden. Ik ben nu de Indische tante, half dan. Want ik heb wel nog steeds mijn lieve broers en zussen en prachtige neefjes en nichtjes en zelfs twee achterneefjes. Binnenkort groot feest en dan hoop ik iedereen te kunnen verwennen met Indisch eten!

Bamisoep wat is dat

Mijn vader was een gelovig man. Dat hij in een Westers traditionele kerk zat maakte hem niet uit. “Je gaat God ontmoeten, je komt niet voor de mensen”. Zondagmorgen netjes in pak, heftig ruikend naar de aftershave. Met zijn gebeden altijd heel persoonlijk en warm. De herinnering maakt mij blij.

Toen ik samen met mijn oudste zus een tentproject meedeed van E&R* werd ons gevraagd of we een maaltijd konden, laten verzorgen. Mijn vader wilde dat wel en maakte de bamisoep. Ik weet nog, dat er toen mensen voor het eerst van hun leven bamisoep hebben gegeten. In mijn herinnering werd er wat gemopperd, want dit kende men niet, was dit een complete maaltijd? Ik weet nog dat ik boos was, nu kan ik dat loslaten, maar toen was ik echt boos en het deed pijn, want ik was  (en ben nog steeds) gek op bamisoep.

Soto Bami-me , eigen recept voor bamisoep

Helaas ik kan het dus niet meer vragen. En heb er mijn eigen twist aan gegeven. Ik heb het gemaakt op smaak herinnering en hulp van kokki….

Ingrediënten

 • 1 grote prei
 • 3 eetlepels uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 gram verse gember (gesnipperd)
 • 1 theelepel koenjit (geelwortel)
 • 3 theelepels laos
 • 1/2 theelepel peper
 • 3 djeroek poeroet blaadjes
 • 3 sprieten sereh
 • 3 salamblaadjes
 • 4 eetlepels olie
 • groente bouillon voor 2 liter
 • 3 kemiri’s gepoft
 • pak bami of lakse (hoe meer bami hoe dikker je soep)
 • vleesvervanger: kipstukcjes (gesponsord door Vivera)
 • 1 theelepel sambal
 • optioneel (wanneer je liever geen vleesvervangers gebruikt of liever geen soya) cashewnoten over je soepje ter garnering.

Bamisoep kruiden

Wrijf 3 eetlepels uisnippers met de knoflook, de laos, koenjit,  de gepofte kemiri’s  en sambal tot een brij. Breng 2 liter water aan de kook, doe er de bouillon blokjes bij.  Voeg er de salamblaadjes en de sereh aan toe. Neem nu de kipstukcjes uit de verpakking, wrijf ze in met de kruidenbrij. Fruit dit in de pan tot het mooi glazig is. Doe het nu bij de bouillon. Laat dit zachtjes doorkoken. Snij de prei en voeg deze bij de soep. Ik kreeg de kipstukcjes van Vivera en vond ze uiterst geschikt voor dit recept.

Kijk op de verpakking van de bami hoelang deze moet koken, voeg deze dan pas als laatste toe bij de soep. Je kunt ook de bami apart koken en dan bij het opdienen eerst de bami op het bord doen en dan de soep. De bami is dan minder papperig, zeker als je overhoud voor de volgende dag.

Apart kun je nog bakjes met groente neerzetten ter garnering zoals taugé, verse bieslook, selderie. Hou je niet zo van de citroensmaak dan kun je ook minder sereh en djeroek peroet erin doen. Hou je niet zo van pittig, doe er dan minder gember in.

Heb jij eerder bamisoep gemaakt? Of ken je de instantnoodles? Ben benieuwd wat jullie er van vinden! Laat maar weten!

 

(*evangelisatie en recreatie, witte tent activiteiten/recreatie op een camping)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.