Vleesvervanger

Seitan – oefenen voor perfecte saté

Saté van seitan, wat is seitan?

Wat ik het meeste mis? Mijn vaders heerlijke saté. Gekruide saté of saté in ketjapsaus. Echt daar kan ik van watertanden. In mijn hoofd ben ik geen 100% vegan. Misschien komt daar juist de drang vandaan om goede alternatieven te vinden. Of babi ketjap, maar dan het liefst zonder sierlijk ranzig vet.

Laatst heb ik zelf seitan gemaakt gewoon van witte bloem. Het was lekker maar nog niet perfect. Ik zal het YouTube filmpje toevoegen wat ik heb gebruikt. Het eindresultaat smaakte naar babi ketjap. Lekker maar vettig. Alsof ik echt varken zat te eten en dat vind ik toch iets minder prettig.

De veganindo site is een stok achter de deur om niet in experimenteer fases te blijven steken. Soms is iets oké of goed genoeg.

Ben uiteraard altijd heel blij met aanvullingen van jullie. Elke avond moet ik toch koken… maar soms eten we ook andere dingen hier, zoals vegan macroni bijvoorbeeld.  Dus lukt het toch niet om elke dag iets Indisch te posten.

Goed hier dus het seitan recept

Ingrediënten

  • 550ml water
  • 1 kilo witte bloem

Doe alles in een kom en kneden maar, maak er een mooie deegbal van. Daarna afdekken en even wegzetten.

Nu kun je de deegbal gaan wassen. Je wast en er komt wit water vanaf. Je wast totdat alle zetmeel weg is. Je houd ongeveer 300 gram seitan over.

Nu kun je de seitan koken, snij de seitan in mooie saté stukjes. Zet nu ongeveer 2 liter water op en doe daar kruiden in. Zoals: 2 teentjes knoflook, 1 theelepel ketoembar, 2 eetlepels ketjap manis, een groentebouillon blokje. Het water kun je later dan ook nog gebruiken voor een lekkere soto (soepje). Als het nu zo’n 20 minuten gekookt heeft heb je basis seitan. In mijn kookboek staat een heerlijk saté  recept. Daarmee gaan we dit verder kruiden om lekkere saté  te maken.

Mijn seitan leek verdacht veel op vet varkensvlees. Ik heb al wat tips gelezen om dat te perfectioneren… dus er komt vast ook nog een eigen recept van mij. Hierbij nog wat fotootjes van mijn seitan maak proces:

1. In het water wassenSeitan

2. In een kruidige bouillon koken

20161007_181105

3. Afbakken met kruiden en ketjap en lekker opeten

20161007_184144-1

 

 

Je zou ook voor het wassen al kruiden in het meel kunnen doen, maar ik zie daar de meerwaarde niet helemaal van in. Immers je wast er alles weer uit??  Ik ga ook nog eens proberen of mijn broodbakmachine niet het deeg goed voor me kan kneden. Scheelt mij weer wat energie. Jullie ervaring met seitan maken? Ik vond het erg leuk om te doen, maar het was wel veel werk.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.