creatief Indisch koken,  Indische recepten,  Snacks

Veganindo mega loempia

Mega loempia om te delen

Vroeger als mijn vader dan een zaterdag lang loempia’s maakte moesten we soms helpen vouwen. Meestal deed mijn vader overigens zijn geheime kookkunsten in de nacht als wij allang sliepen. Ik lag schuinboven de keuken en kreeg vaak alle lekkere geuren mee. Maar loempia’s vouwen moet iedereen kunnen. Loempiavellen zou je natuurlijk zelf moeten maken. Maar ik heb grote vierkante vellen in mijn vriezer liggen voor onze mega loempia. Die vouwen we dan ook iets anders.

Eerst de vulling

Eerst maken we de vulling en zorgen dat dat heel smakelijk is. Ik wijk iets af van het traditionele omdat ik grote witte reuzebonen heb en voor de proteïnen doe ik die bij de vulling erbij. Deze heb ik 12 uur geweekt en daarna goed gaar gekookt. Laat ik er nog even zeggen dat ik vandaag voor gemak ga. Ik heb drie nasipakketten en ga die allemaal gebruiken! Zorg dat je een hele grote wok gebruikt of wok je groente in gedeelten.

Ingrediënten

rijstnoedels (hoeveelheid een beetje naar behoefte)
3 lomboks uit de nasipakketten
2 teentjes knoflook gesnipperd
1 ui
1 eetlepel koriander
drie nasipakketten
2 plantaardige boullion blokjes
1/3 blok santen
3 blaadjes djeroek peroet (voor een citroen achtige smaak)
200 gram witte reuzebonen (reeds gekookt)
2 blaadjes salam
100 ml water indien nodig (maar de vulling moet niet nat zijn)
loempiavellen
Kook de rijstnoedels gaar en laat ze staan uitlekken. Haal je loempiavellen alvast uit de vriezer maar maak het pak nog niet open (ze drogen snel uit). Doe nu in je wok ui en knoflook en fruit het glazig.  Voeg daarbij de lomboks fijngesneden en de djeroek peroet en de salam blaadjes, de boullionblokjes kunnen er ook al bij. Nu wok je ook de inhoud van de  nasipakketten mee (zo’n 10 minuten) en met water ook de 1/3 santen. Gebruik je kokosmelk uit blik dan geen water toevoegen en alles goed laten indikken. De reuzebonen kunnen als laatste ook bij de vulling worden toegevoegd. Schep nu de rijstnoedels door je groentemengsel heen. In plaats van reuzebonen kun je ook kiezen voor vegetarisch gehakt of een andere vleesvervanger. Verwijder wel even de djeroek peroet en salam voor de vulling inpakt. Je vulling moet goed droog zijn anders lekt het uit je deeg.

Loempia’s maken

Nu pak je de loempiavellen uit de verpakking en leg ze in twee natte theedoeken. Nu kun je of 1 hele grote loempia maken of  meerdere. Is een beetje aan jezelf. Je vouwt de vulling in de loempiavellen als een mooi pakketje.  Het afbakken kan op twee manieren, of je zet het in de oven (besprenkeld met olie) -op 220 graden zo’n 20 min. of je frituurt de loempia’s.  Hoe eet jij het liefste jouw loempia? Wij kozen ervoor om het 1 groot groentepakket te maken, dus 1 mega grote loempia. Heb je meer tijd maak dan gewoon kleine loempia’s.

Dit is een soort mega loempia uit de oven. Hier bij deze heb ik overigens pizzadeeg voor gebruikt en dat heel dun uitgerold.
Vertel me jouw kookkunsten?

Heb je al een recept gemaakt uit mijn kookboekje? Ik ben heel benieuwd naar jullie fotootjes. Plaats ze gerust op mijn Veganindo timeline op Facebook met vermelding is fijn! Heb je nog niet mijn gratis kookboekje meld je dan nog even snel aan. Ik hou je dan op de hoogte via email wanneer een nieuwe blog verschijnt of wanneer we een leuk Indisch feestje organiseren!

Eet smakelijk!

(Ps: hier een manier om de loempia te vouwen.   Voor de vulling gebruik je liever mijn recept;-) https://yovutu.be/JlpoouKLQ5w )
Vul hier je gegevens in als je dat nog niet hebt gedaan:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.