creatief Indisch koken

Soep met nori en tofu dat is nori tofu soto

Waarom een nori tofu soep?

Een Chinese vriendin van mij was hard gevallen en ze is dol op soep. Zelf koken lukte gewoon even niet voor haar gezin, dus bracht ik tien liter soep. Ik bedacht wat zij lekker zou vinden en keek wat ik in de kast had staan.  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik gevraagd was door mijn community (Wat geen kerk heet, omdat dat  een nare bijklank heeft voor velen met hoe een community hoort te zijn). We zouden om beurten eten brengen. Nu leek het misschien helemaal niet op Chinese soep, maar het smaakte lekker. Uiteraard zelf even geproefd.

Gezond?

Tofu zit boordevol proteïnen, liefst kies ik voor de biologische tofu. Verder zitten er in Nori ook allerlei gezonde stoffen. Nori is gemaakt van zeewier. Het zijn die vellen, die je ook gebruikt om sushi te maken. De soep trekt lekker een poosje, dus de smaak en geurstoffen zitten in de hele boullion.
Het recept is eenvoudig makkelijk te maken en niet typisch Indonesisch.

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 paksoi
  • 4 wortels
  • 2 sereh stengels
  • zout of vegan bouillon blokje(s)
  • 3 theelepels 7Chinese kruiden mix
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 blok tofu (vooraf blokjes frituren)
  • Pakje rijst mihoen of noedels
  • 4 nori bladen (zeewier)
  • 1 lombok/ rode peper

Wrijf de kruiden en de ui en knoflook in je vijzel samen, hou de Spaanse peper (Lombok) apart en snijd deze in mooie ringetjes. Fruit het kruidenmengsel even aan in een pan. Voeg de nori bladen fijn gesnipperd toe. Wok het even aan en leng het aan met water. Voeg nu ook de *gefrituurde blokjes tofu toe. Laat de soep een beetje pruttelen met een sereh stengel- de sereh stengel, snij de onderkant eraf en sla je plat  (met je stenen vijzel) en doe er een knoop in.  Kook je noedels zoals aangegeven op de verpakking. Voeg als laatste de rijst mihoen en/of noedels erbij, vlak voor het opdienen en gelang de kooktijd van je noedels. Doe op de soep wat rauwe lente-uitjes, gesnipperde wortel en gesneden Chinese kool. Wanneer je de noedels al in de aan erbij doet worden ze een beetje papperig.

Een mooi zaterdag recept! Heb jij een favoriete Aziatische soep? Welke soep vind jij het lekkerst?

*optioneel kun je de tofu er ongefrituurd indoen, je kunt ook kiezen voor tofu gehakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.