eigen wijze samosa
Bijgerechten

Veganistische hond? Mijn samosa krijgt ze niet….

Of mijn hond veganistisch eet?

Voor ik antwoord op die vraag geef……Voor het eerst heb ik een food filmpje gemaakt, daarin maak ik speciale samosa’s. Met groenten uit mijn eigen urban homestead oftewel mijn stadse moestuinbak.  En wil je niks over honden lezen die veganistisch eten?  Dan kun je zo dit skippen en het hieronder vinden, nu eerst over Lola (die trouwens ook steeds even in de keuken komt kijken).

Lola is een ‘ongelukje’,  daarover mag je me vragen stellen als je me in het echt ziet. Lola is half Havanezer, half  Cocker Spaniël. Heel vroeger werden deze hondjes (de Havanezer althans) in het circus gebruikt:-(  Ze is eigenwijs en aanhankelijk, maar wel een allemansvriendin. En als ze de kans krijgt loopt ze haar neus achterna.

Eet Lola veganistisch?

Ik maak wel eens grappen, Lola is half Cubaans en daar is veel (tropisch) fruit. Lola is namelijk echt dol op banaan. Daarnaast eet ze komkommer, wortel, appel. Dus ik dacht ik ga veganistisch hondenvoer proberen, dat zal ze lekker vinden. Helaas, de brokken die ik probeerde deden haar geen goed.  Dus eet ze gewoon lekker groente en fruit snacks en haar gewone brokken. Ik weet dat er honden zijn die het prima doen op veganistisch voer. En dat vind ik heel bijzonder. Wat vind jij ervan?

Samosa op eigen wijze

En toen mijn filmavontuur.  Omdat we deze zomer gaan snorkelen wilde ik een actioncamera. En laatst zei ik tegen mijn dochter, als ik nou gewoon kook en het wordt gefilmd, dan hoef ik niet zo moeilijk te doen. Dus ik dacht nu is het moment. Ik ben gegaan voor de goedkopere actioncamera. Het üploaden was alleen een drama.  Deze keer maakte ik weer samosa’s. Deeg wat ik zelf maakte van kokos en bloem. De inhoud gemengde groenten en cashewnoten. En voor het eerst filmde ik alles. Hier kun je het filmpje kijken:

Ingrediënten

Voor het deeg:

 • 400 gram bloem
 • 50 gram kokos
 • 1/2 theelepel zout
 • 1.5- 2 dl water
 • 2 eetlepels olie

Voor de vulling:

 • 1 prei
 • 3 bladeren van de snijbiet
 • 1 Spaanse peper
 • 50 gram cashewnoten
 • 2 tenen knoflook
 • 1 of 2 theelepels sambal
 • 1 theelepel gember
 • 2 theelepels ketoembar ( koriander )
 • 1 groentebouillonblokje

Eerst maak je het deeg. Doe de bloem in een kom met de kokos en het zout. Voeg nu de olie en het water geleidelijk toe. Kneed dit tot een mooi deeg. Maak er een bal van en zet het even in de koelkast.

Je snijd de ui en de knoflook fijn, vet nu je handen in met olie. En snijd nu ook de hete peper. De olie zorgt ervoor dat je geen hete handen krijgt en daarna makkelijk je handen kan wassen met zeep.

Doe deze ingrediënten in een vijzel of anders even met de staafmixer erop ( of keukenmachine). Voeg nu ook de ketoembar en gember toe en de sambal en een klein beetje olie. Maak de overige groenten ook schoon en snijd deze ook fijn.

Verwarm je wok en doe er een kleine eetlepel olie in. Doe nu eerst je boemboe in de pan, uit de vijzel. Fruit dit zachtjes aan en daarna voeg je de overige groenten toe, indien gewenst kun je een beetje water toevoegen. Doe ook het groentebouillonblokje in de pan. Na ongeveer tien minuten zijn de groenten beetgaar. Voeg als laatste de cashewnoten toe ( ik had ze ene beetje gecrusht).

Zet nu een pan in waar je in kan frituren/bakken in olie. Verwarm de olie goed voor. Rol de deeg uit in een lange ronde slang. Hak dit in kleiner blokjes. Van de kleine blokjes rol je met een deegroller mooie rondjes (klopt ik deed dat niet zo netjes). In deze rondjes kun je nu de vulling doen, bak je samosa af in de pan. met water goed je samosa afsluiten of met een papje van meel en water.

Selamat makan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.