Groenten
creatief Indisch koken

Sajoer -lekkere groenten met cashew

Groenten om te wokken

Groenten op deze feestelijke dag? Feest, op deze dag kwam ik ter wereld, ik mag zeggen wat we eten, want ik ben jarig! Vandaag wil ik groenten uit mijn koelkast gebruiken, gewoon omdat er anders altijd wel wat blijft liggen. En weggooien is zonde, liever geen voedselverspilling. Een goede maaltijdplanning helpt daarbij. Ik wil graag sinds ik deze blog heb met een schone lei beginnen.

Gekregen groenten uit de moestuin. Vroeger kregen we weleens boontjes van mensen ‘uit de tuin’. Snijbonen, maar ook van die overijpe doorgegroeide bonen. Soms een beetje taai. Uiteraard was mijn moeder blij en dankbaar met zulke giften. En mijn vader wist er altijd wel iets lekkers van te maken.

Biologisch pakket van boeren uit de buurt

Elke week krijg ik van bio aan huis groenten. En soms vergt het wat creativiteit om ook alles goed te gebruiken. Voordeel is dat het seizoensgroenten zijn. Nadeel is dat Indische gerechten enige aanpassing vergen. Maar nieuwe Indsiche gerechten maken is ook leuk!

Aantal tips als je een husseltje wilt maken van groenten: doe nooit twee koolsoorten bij elkaar, dus geen bloemkool én Chinese kool. Zorg voor een kleurig geheel, dus groene groenten maar ook iets roods zoals paprika of rode peper of oranje zoals wortel.  Kijk goed welke groenten iets langer moeten, wok die eerst.

Studententip

Wil je supersnel zijn en wil je toch een Indische maaltijd? Koop dan een bamipakket. Begin altijd eerst met de rode peper- kruiden en daarna de prei- daarna de kool als laatste de taugé . Ik ben er niet dol op maar als je haast hebt is het weleens makkelijk.

Ik heb nog twee koolrabi liggen, een energie arme groente, die rijk is aan goede bouwstoffen zoals vitamine B,C kalium en magnesium. Dat samen met wat snijbonen en rode peper.

Ingrediënten

 • 400 gram verschillende soorten groenten
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 2 blaadjes djeroek peroet
 • 1 Spaanse peper  (of meer)of sambal naar smaak
 • 2 theelepels ketoembar
 • zout naar smaak
 • 1 theelepel koenjit (geelwortel)
 • olie
 • cashewnoten ongezouten ongebrand
 • 1 theelepel laos

Wrijf de ui en de knoflook  en de rode peper fijn in de tjobek, voeg de droge kruiden en zout  hier aan toe (ik doe het altijd eerst even inde keukenmachine om het alvast iets fijner te maken). Fruit deze boemboe in een wok met wat olie. Koenjit kun je ook weglaten, maar ik hou er zo van! Was je groenten en met het aanhangend vocht en voeg dit bij je kruidenmengsel. Schep alles regelmatig om, zodat de boemboe (kruidenmengsel) goed door de groente trekt. Mocht het nodig zijn voeg dan een kopje water toe,  maar maak het niet te nat.  Als laatste rooster je de cashewnoten in een koekenpan eventueel met wat knoflook. Deze geef je ter garnering bij de groenten. Voeg je ze te vroeg bij dan worden de cashew noten wat te zacht. Optioneel kun je wat kokosmelk bij dit gerecht toevoegen. Serveer dit met rijst.

Dit kun jij ook zeker maken! Ben heel benieuwd of jullie er een mooi gerecht van wokken. Welke groenten zijn voor jou favoriet om in je wokgerecht te gebruiken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.