Slowcooker Indische zwarte bonen indisch
Indische recepten,  slowcooker

Indische zwarte bonen

Slowcooker Indische zwarte bonen

Indische zwarte bonen in plaats van Chili no carne?  Lees maar het kan! Mijn slowcooker is voor mij echt een uitkomst. Vooral als ik alleen in de ochtend even tijd heb om eten klaar te maken. Rijst zoals je hebt kunnen lezen in de andere blog, staat in het bed en blijft warm tot etenstijd. ‘s Avonds kun je dan zo eten. Ben enorm blij met mijn slowcooker! Meestal komen er winterse recepten in de pot, dit recept kan echter ook zomers. Een mooi  zwarte bonen recept met een Indisch tintje.

Mijn vader besloot altijd te gaan koken een dag van te voren. Uhm… De avond van te voren. Ik lag dan watertandend in bed en viel in slaap met de Indische kookgeuren in mijn neus.

Geurend huis

Een slowcooker doet eigenlijk hetzelfde, mits je thuis bent. De pot pruttelt op een hele lage temperatuur heel lang, zodat alle kruiden en smaken heerlijk in de zwarte bonen trekken en door je huis gaan uren voordat jij gaat eten. Het kost wel een beetje voorbereiding waar je de avond van te voren eventueel al mee kunt beginnen. Dan kunnen de kruiden de hele nacht in de bonen trekken. Voordat je de bonen in de marinade klaarzet in de crockpot moeten ze wel al geweekt zijn (niet in het weekwater koken).

Ingrediënten

  •  300 gram zwarte bonen ( uit pot of geweekt nacht van te voren)
  • 2 prei (leuk in lange reepjes gesneden van 5 cm.)
  • 5 petehbonen
  • 2 serehstengels
  • 2 uien
  • 3 knoflookteentjes
  •  1/2 theelepel djinten
  • 2 theelepels ketoembar
  • duimstukje verse gember heel fijn gesneden
  • 2 blaadjes salem
  • 1 blik kokosmelk
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel sambal (hoe meer hoe heter) of een Spaanse peper
  • 1 theelepel kentjoer
  • olie
  • 100 ml water (indien de inhoud van de slowcooker te droog wordt)

Neem je gedroogde bonen, week ze een nacht van te voren en kook ze dan tien minuten en spoel ze af met koud water.  Bonen uit blik kun je afgieten en op het juiste moment toevoegen.

Wrijf de kentjoer, ketoembar, djinten, sambal en djahé (gember)  samen met de uien en de knoflook tot een mooie kruidenbrij. Snij de petehbonen in reepjes. Snij de prei ook in mooie reepjes.

Fruit nu de kruidenbrij in een wok met een beetje olie. Voeg hier de peteh en prei toe.  Dit gewokte mengsel kun je nu in de slowcooker doen (of in een stoofpan) samen met de zwarte bonen.

Nu ga je zorgen dat het lekker kan pruttelen. De kokosmelk gaat in de slowcooker, evenals de salem blaadjes, sereh (citroengras) en prei. In een slowcooker hoeft niet veel water. Maar mocht het gedurende het kookproces iets te droog worden, voeg dan water toe. Dit kan ook als je van iets vochtigere saus houd, zoals ik.

Slowcooker is echt ‘slow’ koken

De slowcooker kan nu aan. Je kunt het gerecht 8 uur op stand low laten garen en intrekken. De aroma’s van de kruiden trekken dan goed in de bonen. Eet de Indische zwarte bonen met rijst, zoals beschreven in eerder genoemde blog. Zet dat gelijk in bed, wanneer je na 8 uur wilt eten dan kan dat meteen! Heb jij ook een slowcooker? Welke slowcooker bevalt jou heel goed? Welke slowcooker zou jij aanraden?

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.