Jouw sambal goreng chutney van tomaat maken
Bijgerechten,  Indische recepten

Jouw sambal goreng chutney

Sambal Chutney- chutwel

Wij deden altijd een spelletje, vermoedelijk als we lang in de auto moesten zitten. Chutnie- chutwel of Java- Neeva. Zo kwamen we de tijd wel door, weet jij er ook een paar?

Vroeger maakte mijn moeder de heerlijkste chutneys, met mango- appel- tomaat… Ik weet niet meer precies. Ze heeft me beloofd haar recept op te zoeken. Maar ik wil nu zo graag een soort sambal maken. Ik heb namelijk een overschot aan verse tomaten. Dus ik heb een zak vol rode pepers gehaald, of zoals mijn vader altijd zei:”Lombok”. En op zoek naar -sambal goreng tomaat-, dat veganiseren, plus eigen creativiteit.

Niet alle sambals (chutney) zijn vegan

Vaak wordt er in een recept trassi gebruikt. Trassi zijn kleine garnaaltjes die gefermenteerd zijn. Aangezien ik niet de visindustrie wil steunen, vermijd ik gerechten met trassi. Ik weet niet of het altijd eerlijkheidshalve op de potjes staat. Goede reden om zelf sambal te maken.

Sambal chutney tomaat
Ingrediënten

  • 250 gram tomaten
  • 3 blaadjes djeroek peroet
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook gesneden
  • 1 lombok/ Spaanse peper
  • 1 salamblaadje
  • 1/8 blokje santen (kun je bij de toko kopen)
  • 1 theelepel laos (of stukje verse laos wortel)
  • 2 eetlepels olie
  • zout naar smaak
  • 1 nori blad
  • 1 theelepel gulu djawa (Javaanse suiker)

Wrijf de ui, knoflook, lombok, laos en Javaanse suiker en zout tot een brij. Je kun dit ook in de keukenmachine doen, maar dat is wel minder authentiek. Fruit dit in de pan met de olie.

Voeg nu ook de tomaten toe.  Even mee bakken, voeg nu ook de santen- djeroek peroet- en het salamblaadje. Laat het lekker eventjes stoven, niet te lang. Verwijder voordat je je sambal chutney  in een potje doet, de djeroek peroet en salam. Voeg wat geraspte kokos toe als je sambal chutney iets te vochtig is door de tomaat.

Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden! Hebben jullie eerder een chutney of sambal gemaakt? Erg leuk om dit artikel op Wikipedia te lezen! Zoveel soorten sambal.   Heerlijk als bijgerecht of om je eten net iets meer pit te geven. Wat is jouw favoriete sambal?

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.