
Spaanse peper geneeskrachtig?
Spaanse peper, waar komt die vandaan?
Even een aparte blog over die hete rode Spaanse peper. Gisteren kreeg ik zoveel reacties na mijn brandende handen. Dat ik deze blog wel moest schrijven. Eigenlijk had ik een paar maanden geleden de laatste rode peper gesneden. En één rode peper is nog niet zo erg, gisteren sneed ik er tien. Want ik had 2,5 kilo tomaten, dus werd het veel sambal goreng tomaat, dacht ik. Er bleven hiervan 5,5 potjes van 300 ml. van over.
Waar komt onze hete peper vandaan? In mijn vaders jeugd kwam de peper van het eiland Lombok, vandaar de gelijknamige naam. Voor Amerikanen komt de peper hoogstwaarschijnlijk uit Chili. En Nederlanders zeggen Spaanse peper, komt de peper uit Spanje?
Oorspronkelijk komt de Spaanse peper uit midden Amerika. Mmmm…. Deden de mensen uit Indonesië dan al die tijd zonder sambal? Dat zou ik nou graag horen van een historicus.
Na de Columbus uitwisseling namen Portugezen de planten of de zaadjes mee over heel de wereld in de 16e eeuw. In andere landen word deze peper Chili genoemd. De ‘Columbus uitwisseling’ was een wijdverspreide uitwisseling van dieren, planten, cultuur, mensen (helaas vaak in de vorm van slavernij), technologie en ideeën. Deze uitwisseling was tussen Amerikanen en Afro-Eurazie in de 15e en 16e eeuw – in relatie met de Europeze kolonisatie en handel na Columbus reis in 1492. Het was zeker niet de bedoeling vermoedelijk , maar er kwamen ook veel ziektes mee als bijproduct van deze uitwisseling.
Wereldwijd wordt er rond de 33 miljoen ton aan pepers gekweekt. Dat is veel pedis* eten! Zelfs bij tuincentra kun je nu een plantje van de hete peper aanschaffen in het voorjaar. Bij onze buurman doet hij het goed. Volgend jaar ga ik me er ook eens aan wagen. Het plantje is niet 1 jarig heb ik gelezen, maar zal ‘s winters wel in een kas moeten of binnen.
Maar waarom -Spaanse- peper?
De chili peper werd gecultiveerd, nadat de reizigers dit plantje importeerden. Diego Álvarez Chanca, een dokter die meevoer met Columbus’ tweede reis naar West Indië in 1493, nam de eerste pepers mee naar Spanje en schreef over de medicinale effecten in 1494. Daarna is vermoedelijk het Spaanse bij ons blijven hangen.
Medicinale effecten?
De hete rode peper behoort tot de nachtschade familie- Solanaceae. Latijnse naam Capsicum Annuum. Er zijn dus best mensen die allergisch zijn voor deze peper. En is dus van dezelfde familie als de paprika. Balen voor mij, want daar ben ik enigszins allergisch voor.
In de peper zit capsaïcine, dit zorgt dat er endorfinen vrijkomen in het lichaam, wanneer we de peper eten. Het heeft ook een pijnstillend effect en geeft een euforisch gevoel.
De stof capsaïcine wordt gebruikt in medicatie die pijn verzachtend werken. Derivaten van deze stof, capsaïcinoïden, worden onder andere gebruikt om warmtepleisters te maken. Men zegt dat het ook kanker bestrijdende stoffen in zich heeft. Helaas hebben ze dat op muizen getest. Uit vertrouwelijke bron heb ik uit longterm onderzoek kunnen ontdekken dat veelvuldig sambal eten prostaatkanker niet 100% tegenhoudt.
De Spaanse peper zit boordevol vitamine C. Maar ook vitamine A, B1, B2, B3 en B6. En veel goede mineralen en bioflavonoïden. Al met al behoorlijk voedzaam dus. En aminozuren, afijn ik zou zeggen Google maar eens want dit wordt al een veel te lange blog.
Tot slot tips tegen het branden van de handen:
Er kwamen goede tips binnen, overgeleverd in families. Hier de top 3
- Vooraf je handen insmeren met olie
- Je handen in melk hangen (als vegan niet blij mee maar ik hoor graag of het ook werkt in plantaardige melk)
- Scrubben met suiker
Na het eten van voor jou te heet / pedis eten: geen water!!! Melk kalmeert daarentegen, maar ben dus benieuwd of plantaardige melk ook helpt, dan pas ik deze post meteen aan. Ik eet vaak niet te heet dus doe dit zelf nooit. En een grote schep suiker in de mond. Helaas helpt dat niet een dag later op het toilet. Ik hoor graag ook jullie vegan tips!
Hier kun je nog een artikel hierover lezen!
*pedis =pittig/heet en pannas=warm/heet


Eén reactie
Noucky
Ik merk dat suiker inderdaad goed helpt maar daar kan ik dan weer slecht tegen.
Een hap witte rijst daarentegen werkt ook super goed om de heftigheid van de pepers weg te nemen.
Hoop dat jullie hier ook baat bij hebben.
En inderdaad geen water of andere vloeistoffen nemen want dan verspreiden de oliën zich enkel meer in de mond en de rest van het lichaam.
SALAMAK MAKAN