Nasi goreng
Indische recepten

Nasi Goreng

Restjes

Wanneer wij thuis nasi goreng aten, waren dat restjes. Het betekent dan ook letterlijk: opgebakken rijst. Rijst van de vorige dag daar maak je nasi goreng van. Je doet er wat groenten bij en je hebt een maaltijd. Nu als je het bij de Chinees haalt krijg je er steevast kroepoek en sambal bij.

Vandaag mag ik in de grote wok van mijn vader wokken. Ik vind het een beetje spannend. Alsof hij nog over mijn schouder meekijkt en zachtjes instructies influistert. Mijn moeder geniet er erg van als er Indisch voor haar wordt gekookt. Dus vandaag maak ik voor haar nasi goreng, ook omdat het lekker makkelijk is.

Gezonde peteh in de nasi goreng?

Er gaan een paar van mijn lievelings bonen in, namelijk peteh bonen. Peteh bonen worden ook wel stinkbonen genoemd en worden niet door iedereen gewaardeerd. Ze hebben een aparte geur, maar zijn wel heel gezond. Zo zouden ze de nieren zuiveren, je schijnt het te kunnen zien aan je urine als je ze gegeten hebt. De bonen zijn ook uiterst geschikt wanneer je veganistisch eet. Ze zijn zeer rijk aan proteïne.
Nasi goreng
Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 sereh stengel
  • 2 theelepels ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel djinten
  • sambal naar smaak
  • reeds gekookte rijst
  • groenten (kijk zelf maar wat je wilt: prei, wortel, taugé…)
  • petehbonen (3 of 4 naar gelang smaak)
  • gefrituurde tofu reepjes
  • zout naar smaak
  • ketjap naar smaak

Fruit de ui en knoflook in olie, voeg nu de kruiden toe en de petehbonen in fijne reepjes gesneden. De sereh maak je schoon door de onderkant er af te snijden en eventueel de buitenste laag eraf te halen, leg nu een knoop in de sereh.

Voeg nu de groenten toe, wok deze gaar of als het een restje is tot het warm is. De tofureepjes kun je er nu ook aan toevoegen. Laat de kruiden lekker in je groentemengsel trekken.

De rijst kun je er nu bij scheppen, maak het mooi los met een vork en laat het lekker een beetje bakken. Vergeet geen zout en eventueel ketjap toe te voegen naar smaak.

Maken jullie vaker nasi? Wat doen jullie er door heen in plaats van tofu? Ben benieuwd wat jullie van dit recept vinden.

Selamat makan, eet smakelijk!

 

(Ps volg je me al op Facebook?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.