Bijgerechten,  Indische recepten

Pasteitje- de kleinere versie- om zo te snoepen

Pasteitje smullen bij de toko

Wanneer we vroeger inkopen gingen doen bij de toko, mocht ik heel soms iets uitkiezen om te smullen. Of we deelden samen één pasteitje. Uiteraard wilde mijn vader proeven zodat hij het thuis kon namaken. Vaak nog lekkerder ook.
Pasteitje

In mijn tienertijd werd het de Vietnamese loempia die favoriet was bij mij. Kwam vast omdat de Vietnamees vlakbij mijn school stond. En voor één gulden (ja, zo oud ben ik)had je een loempiaatje. Eigenlijk heeft het overeenkomsten. Meestal zit in Indonesiche versie iets meer groente.

Culturen

Trouwens best bijzonder dat de samosa, het pasteitje en dergelijke in meerdere culturen bestaat. Allemaal aangepast aan eigen kruiden en landscultuur. Antropologisch gezien best leuk om daar eens onderzoek naar te doen. Ik maak immers Indische gerechten ook op Hollandse wijze, met wat hier voor handen is. Zo krijg je uiteindelijk een “fusion kitchen”.

Nu hoort er in een Indisch pasteitje ei. Maar omdat ik als veganist niet aan de eierindustrie wil meewerken, stop ik geen ei in mijn pasteitjes.

Ingrediënten

Deeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 75 ml kokosmelk
  • 1theelepel bakpoeder
  • 50 gram gezouten veganistische boter (even smelten)
  • halve theelepel zout

Maak meer deeg als  je dat nog nodig hebt, het droogt namelijk snel uitvals je teveel maakt.

Vulling:

  • 40 gram gepelde sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • halve theelepel zout
  • peper
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel djinten
  • 1/2 theelepel laos
  • 1/2 theelepel koenjit
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 350 gram vegangehakt
  • 70 gram geraspte wortel
  •  so oen van 100 gram
  • 50 gram diepvrieserwtjes (zet ze alvast in een bakje)
  • 1 eetlepel  gula djawa
  • 1 blokje vegan groentebouillon, verkruimeld
  • 45 gram van een blok santen, in kleine stukjes gesneden

Maak je deeg en zet het in de koelkast zolang.  Doe nu de kruiden in de tjobek en maak er een mooie boemboe van. Fruit de boemboe in je wok, tot het mooi glazig ziet. Laat het wat afkoelen en schep het dan door het vegan gehakt heen. Lekker de geur,smaak en aroma in laten trekken als een goede marinade. Zet het bij voorkeur even in de koelkast.

Kook nu de so oen zoals op de verpakking staat. Na de kook doe je het in een vergiet. Goed uit laten lekken en daarna leg je het op een schone theedoek te drogen. Dep het ook wat droog. Neem dan de juiste hoeveelheid so oen en snij dat in iets kleinere stukjes. Het moet immers in de kleine pasteitjes passen. Heb je de wortel al geraspt?

Vulling in de wok

Nu kun je het gehakt en de kruiden gaan wokken. Wok ook de wortel even mee. Nu voeg je de santen en gulu djawa toe. Zorg dat beiden goed gesmolten zijn. Nu kan het van het vuur af. Schep de so oen er doorheen. En ook de erwtjes.  Dit is de vulling. Laat de vulling nu afkoelen.

Maak van het deeg mooie grote dikke slang en snijd hier steeds een benodigd stukje af, daar maak je een soort deeglapjes van. Daar leg je de vulling op, je vouwt het randje mooi om (met een vork nog aanduwen, zorg voor genoeg water zodat het plakt). Nu frituur je de pasteitjes tot ze mooi goudbruin zien!

Dit is een wat lang recept geworden, ik hoop dat het gelukt is! En anders kun je altijd nog naar de toko vluchten!

 

2 reacties

    • mcledelay

      Zou je kunnen doen, maar ik ben nooit zo van ei namaken. Gek he? Ik vind dat dan teveel gedoe, zonder ei is het ook lekker. Gehakt maak ik dan weer wel na…. Maar als jij een ei maken makkelijk vind ja, dan is het wel grappig als er wel ei in je pastei zit, want het hoort er wel authentiek in. O wacht even, zie nu dat je gewoon bedoelt om tofu toe toevoegen voor de smaak…. Ja, kan natuurlijk….ik mis het ei persoonlijk niet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.