kruiden
Kruiden

Djinten – komijn, het middel tegen slapeloosheid!

Komijn is Djinten?

Djinten of komijn gebruik ik niet erg veel (qua hoeveelheid dus), meestal maar een halve theelepel. Als je er teveel van in een gerecht gebruikt heeft het een overheersende smaak. Komijnplant is uit de familie van de schermbloemigen zoals Venkel, Karwij en Anijs. Veel landen rond de Middelandse Zee gebruiken dit kruid ook in hun keuken. In Nederland kennen we het vooral in de komijnenkaas (misschien eens een leuk vegan komijnenkaasje maken binnenkort!).

De zaadjes geven hun aroma vrij als je ze even licht roostert en daarna in de tjobek (platte vijzel) fijn wrijft.  Ik heb mijn tjobek van mijn vader geërfd, deze zal vast nog wel een keer in beeld verschijnen. Bij de toko kun je vaak het gemalen poeder kopen, zo heb ik in grote weckpotten mijn kruidenpoeders. Er gaat natuurlijk niks boven vers, maar soms zijn gemalen kruiden erg handig. In de komende tijd zal ik steeds iets korts vertellen over de verschillende kruiden.

Geneeskracht

Djinten of komijn heeft ook een geneeskrachtige kant. In Indonesië brouwen ze er drankjes van. Net als wij bijvoorbeeld anijsmelk kennen. Hier een geheim recept tegen slapeloosheid:

Ingrediënten:

  • rijpe banaan
  • theelepel djinten poeder

Prak de banaan met het poeder en lekker opeten, stiekem lijkt mij het echt super smerig…. Laat ik het proberen vanavond, jullie horen nog hoe dat afloopt…..

In komijn zit ook veel ijzer. Zo is 4 Gram komijn genoeg voor 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Naast ijzer zitten er ook andere mineralen in djinten. Mangaan (7%ADH), magnesium (3,8%ADH) en calcium (3,9%ADH). Erg voedzaam dus!

Schijnt ook goed voor je indigestie te zijn, oftewel rustgevend voor je darmen. In de zaadjes zit een hoog gehalte thymol en bezit een sterk antiseptische werking. En niet geheel onbelangrijk het helpt tegen winderigheid en opgeblazen gevoel. Dus slim om in je bonengerecht of bonenburger te doen!

Morgen een lekker Indisch gerecht met een half theelepeltje djinten, voor nu dit melige filmpje. Geneeskrachtige recepten staan erbij voor wie Indonesisch beheerst.

Gebruiken jullie  komijnpoeder? Herkent iemand mijn aversie?

 

 

Volg je me al op facebook met Vegan indo? http://www.facebook.com/Veganindo/

komijn

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.