Gehakt van tofu - vegan gehakt
basics koken

Vegetarisch gehakt van tofu

Tofu familie

Vegan gehakt had je vroeger niet. In mijn jeugd was ik al wel bekend met tempé en tofu – de pure vorm, die mijn vader dan in heerlijke recepten gebruikte. Ik leerde dat tahoe en tofu hetzelfde was. Tempé gefermenteerde soya is. Ik wist niet anders dan tofu was lekker. Vooral tempé was een heerlijke snack om te snoepen.

Vegan gehakt was eerder zompige tofu

Tot een moment dat ik bij milieubewuste mensen was, die vegetarisch waren. We aten sojabrokken, van die gedroogde en ze smaakten nergens naar…. Ze waren ronduit smerig. Men maakte het klaar als vlees of weet ik veel het was echt zo onsmakelijk. Gelukkig is er in de loop der jaren heel wat veranderd. En zijn er genoeg smakelijke veganistische recepten. En de uitvinding vegetarisch gehakt of zelfs veganistisch gehakt.

Gelukkig kun je deze tegenwoordig heel handig kant en klaar vegan gehakt kopen. Maar hier toch voor de eigenheimer een recept om zelf vegetarisch/veganistisch gehakt te maken van tofu, hier vind je straks ook nog een ander recept met aubergine. Want niet iedereen is fan van soyaproducten.

Ingrediënten

  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kentjoer
  • 1 bouillonblokje
  • 1/2 theelepel peper
  • 2 blok tofu
  • 2 eetlepel ketjap (niet te zoete ketjap nemen)
  • 1 teentje knoflook

Leg de tofu tussen twee theedoeken en druk al het vocht eruit. Nu is dit bijna hetzelfde als de scrambled tofu: Prak de tofu met een vork, zorg wel dat het mooi rul,  fijn is.

Meng nu in een mengkom (of doe alles sowieso in een keukenmachine) de tofu met de kruiden en de ketjap. Laat het even intrekken. Doe in je pan een eetlepel olie en roerbak het in de pan. Zorg dat het mooi bruinig is. Vervolgens doe je het nog op een bakplaat in de oven (180C) voor zo’n 20 minuten. De bovenkant is mooi bruin, ga nu met een vork door je mengsel heen op de bakplaat en bak nugget vegan gehakt nogmaal voor zo’n 15 min. In een goede bewaarbak kun je dit wel een paar dagen gebruiken. Of zelfs invriezen en per portie gebruiken.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.