Martabak tidah telor -martabak vegan
Pasar malam martabak
Altijd als ik vroeger naar de pasar malam kwam stond daar een man te goochelen met een stuk deeg en vulling. Met sierlijke bewegingen maakte hij een mooi pakketje. Persoonlijk had ik nooit zo’n zin in een ei gevuld deegjasje, maar ik vond het leuk om naar te kijken. Mijn vader heeft dit gerecht nooit voor me gemaakt. Het deeg is flinterdun van de martabak! En het vergt wel enige kunde…. En thuis hadden we natuurlijk ook niet zo’n enorme bakplaat.
Kleinere versie martabak in de koekenpan
Thuis kun je natuurlijk wel een grote koekenpan gebruiken om een martabak te maken. Of je kunt hem in de oven klaarmaken. Het is leuk om op You tube te zien hoe ze in Indonesië dat doen, helaas is dat wel met ei. Maar de techniek is goed om af te kijken. Voor de vervanging van het ei gebruiken we naast de scrambled tofu , ook banaan.
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 banaan
- 1 rode ui
- 2 lenteui
- 2 handjes spinazie (uitgelekt)
- 200 gram scrambled tofu
- 1 theelepel sambal
- 2-4 teentjes knoflook
- zout en peper
- loempia-vellen
- olie
- water
Verhit wat olie in een pan en fruit de knoflook en gesneden rode ui En de spinazie (haal overtollig vocht weg).
Mix een banaan in een aparte kom met een schepje sambal, doe er de gesneden witte ui met de fijngesneden lenteuitjes toe en voeg dan ook de scrambled tofu toe. Eventueel wat extra zout en peper naar smaak.
Verhit nu olie in een schone koekenpan of bakplaat, gooi nu vakkundig je loempiavel in de olie (zie filmpje. Leg op ieder loempiavel een eetlepel vulling en vouw het dicht als een mooi pakket/envelopje. Plak bij het vouwen goed de randen aan elkaar. Zorg dat de olie goed heet blijft. Bak de martabak goudbruin in de hete olie. Je kunt hem ook in de oven afbakken uiteraard.
Dit is natuurlijk een variant op de welbekende samosa. Alleen zijn de martabaks vaak grotere pakketjes. Het zit tussen een pasteitje en samosa in. Welke vulling is jouw favoriete vulling? Welke smaken vind jij er goed in passen?
<fotootje komt morgen excuses>

