witte rijst
basics koken,  Indische recepten

Is witte rijst voedzaam? Hoe kook je witte rijst?

Gezonde witte rijst

Witte rijst aten we bij ons thuis eigenlijk altijd,  als we rijst aten. Mijn vader hield van witte rijst. Altijd werd het zonder zout gekookt. Maar straks meer over de kookwijze.  Er kwam een periode van biologisch eten, gezonder eten in ons gezin. Daarmee werd ook de zilvervliesrijst geïntroduceerd. Mijn vader mopperde daarover, het was rijst die niet goed was schoongemaakt. Er zat immers nog het vliesje om.

Nog altijd heb ik meerdere soorten rijst in huis: kleefrijst, witte rijst, zilvervliesrijst, lontong. En ik bleef aannemen dat gewone rijst vast niet zo gezond was. Met de honger kindertjes op mijn netvlies met hun beriberi buikjes.  Maar waarom delen ze dan witte rijst uit in hongerlanden? Is het nu wel of niet voedzaam?

Cron-o-meter

Wat schetst mijn verbazing toen ik 1cup (190gram) witte rijst invulde in de cron-o-meter: rijst  zit boordevol mineralen, proteïnen, vitamine b, zelfs calcium! Uiteraard is zilvervliesrijst voedzamer, maar gewone witte rijst doet het niet slecht. De Cron-o-meter site is erg leerzaam, je kunt daar zien of je alles wel binnenkrijgt op een dag. Uiteraard is afwisseling van voeding het beste, wij eten niet elke dag witte rijst.

Geheime kookwijze

Misschien is het gewoon rijst koken op Indische wijze, ik hoor het graag van andere Indo’s.

  1. Eerst was je heel goed de rijst. Eerst komt er nog enorm veel zetmeel vanaf (wittig water), spoel met koud water, net  zolang tot het water helder ziet.
  2. Meet nu een vingerkootje water boven de rijst, zoveel water staat er op de rijst.  Zet de rijst op het vuur tot het kookt. Roer af en toe met een houten lepel.
  3. Zet op een kleiner pitje een kookplaten, maak deze alvast goed warm. Wanneer de rijst gekookt heeft, het water is er al een beetje in opgenomen, zet je de rijst op het sudderplaatje.  Een goedkoper en duurzamer alternatief is de ouderwetse dekenkist.
  4. Roer de rijst door als het op het sudderplaatje staat en je denkt dat hij al behoorlijk droog is. Naargelang welke rijst je hebt (snelkookpan of niet) is de rijst dan gaar.

Hoe maak  je een moderne dekenkist?

Heb je oude kranten in huis? Heb je een dekbed of dekentjes? Dikke kussens? Ziedaar, jij kunt ook een dekenkist bouwen. Moet het persé in een kist? Kan, dan heb je een echte dekenkist, maar het hoeft niet. Bij ons thuis stond de rijst altijd in bed.  Mijn vader had dan weer een pitje beschikbaar om nog een mooi gerechtje te koken. De slaapkamer van mijn ouders rook dan naar heerlijk gekookte rijst.  Wil jij ook geld besparen en gas besparen of elektriciteit?

Zo maak je een dekenkist in bed:

  • Spreid kranten uit zodat je de pan goed kan inpakken
  • Neem de rijst van het vuur, wanneer het goed gekookt heeft.
  • Pak de pan in in de kranten.
  • vouw nu om de kranten een handdoek.
  • zet de pan in bed met eventueel een kussen erop/deken eromheen, dekbed erover.

Wanneer nu je andere gerechten klaar zijn om op tafel te zetten kun je ook de rijst pakken. De rijst blijft heel lang warm. Je kunt zelfs al         ‘s morgens rijst koken voor ‘s avonds. Ook ideaal op vakantie trouwens, al moet je dan wel een krantje bij de hand hebben.

Lontong zakje witte rijst
Dit is een zakje lontong ongekookt. Daarover later meer.

 

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.