Samosa daging vegan
Bijgerechten

Samosa daging vegan- de Indische versie, in veel culturen te vinden!

Papa’s driehoekjes met gehakt- samosa daging

Samosa daging al la papa…. Bij gebrek aan loempiadeeg, maakte mijn papa soms flinterdunne flensjes. Maar omdat dat veel werk is gebruikte hij ook wel gewoon bladerdeeg of loempia vellen en in plaats van de samosa’s te frituren, deed hij ze in de oven. De Indische naam leerden we niet dus werden het papa’s lekkere driehoekjes.

Een 21 diner is een typische studenten gewoonte. Toen mijn dochter afgelopen jaar 21 werd, mocht ik samen met mensen die haar heel close zijn een 21 diner koken. Ik heb toen 21 Indische gerechten uitgezocht en opgediend aan haar vriendinnen. Één daarvan was een samosa van flinterdun deeg met als vulling gekruid vegan gehakt. Daging betekent vlees, in dit geval dus vegan gehakt. Dus tidah daging.

Gemak dient de mens

Ik ben eerlijk gezegd een beetje makkelijk dus ik heb gewoon de vleesvervanger genomen van Vivera Dit keer had ik als promo ook wat vegan gehakt gekregen van Vivera dus, aan de slag! Maar overal kun je tegenwoordig wel vegan gehakt vinden. Of je maakt zelf je vegan gehakt met mijn receptuur.
Samosa daging met vegan gehakt

Wereldhapje de samosa!

Samosa’s zijn een begrip in culturen over heel de wereld, best bijzonder eigenlijk. Waarschijnlijk weer meegenomen door de vele ontdekkingsreizigers en handelsreizigers. Zoete samosa’s zoals onze welbekende appelflap of hartig het kaasbroodje. Maar ook in Latijns Amerika bijvoorbeeld kennen ze samosa’s. Je kunt dus eindeloos variëren. Er wat groenten bij doen (of zoals bij het pasteitje een complete vulling). Deze samosa’s zijn uiterst geschikt als borrelhapje.

Ingrediënten

  • 200 gram vegan gehakt
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel djinten
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel peper
  • zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 pak loempiavellen 20×20 (of bladerdeeg, maar doe ze dan in de oven)
  • 1 wortel in hele kleine stukjes gesneden of geraspt
  • 2 lente uitjes fijngesneden
  • 1  rode ui fijngesneden

Doe je gehakt in een kom, voeg alle (droge) kruiden toe en de sambal en de ketjap. Voeg tot slot ook de knoflook toe. Laat dit even lekker intrekken.  Snijd nu de groenten heel fijn, de wortel kun je fijn raspen. Wok nu het gekruide gehakt in een klein beetje olie. Voeg nu de overige gesneden groenten toe. Roerbak dit alles tot het mooi glazig eruit ziet.  Meng het goed door elkaar.

Verdeel de loempiavellen nu zo dat je uit 1 vel 2 driehoekjes kunt maken. Zie deze link hoe je bijvoorbeeld het vel in 2 repen kunt verdelen. En op die manier vouwen. maar je kunt uiteraard ook grotere driehoekjes maken bijvoorbeeld net bladerdeeg. Loempiadeeg heeft wel de voorkeur. Leg de overige vellen tussen twee vochtige theedoeken om uitdrogen te voorkomen. Maak een papje van wat bloem en water om de samosa’s dicht te plakken. Frituur nu de samosa’s in een laag olie. Je zou ze ook in de oven kunnen afbakken- of in de airfryer, smeer ze dan iets in met olie. Echt een hartig samosa daging hapje, maar 100% diervriendelijk.  Opdienen met een dip van hete sambalsaus of chilisaus. Ben benieuwd wat jullie van dit hapje vinden?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.