Ui in zuur
Bijgerechten

Ui in zuur

Gezondheidstip

Ui? Die leg je naast je bed als je verkouden bent…..  Toen mijn oom uit Indonesië bij ons logeerde, was hij snotverkouden. Mijn moeder gaf hem een doorgesneden ui mee op een schoteltje. Dan zou het slijm goed loskomen. Mijn moeder sprak geen Maleis of Bahasa Indonesia, mijn vader vergat het te verduidelijken. De volgende dag kwam mijn oom naar beneden met een leeg schoteltje. Hij had het hele ding opgegeten!

Brood?

Mijn vader had altijd een hekel aan brood eten. Het is als Indonesiër logisch om nasi voor je ontbijt te eten, nu snap ik dat. Ik hoor hem nog zeggen: “heb ik zo’n heikel aan, droge brood!”.

Om je brood een Oosters tintje te geven kun je je boterham opleuken. Bijvoorbeeld een boterham met kaas en sambal of pindakaas en komkommer en sambal. Of….. Een lekkere atjar met komkommer of een combi met andere ingrediënten.

Studentenmanier

Vroeger had ik ooit een op mijn stage een collega, die altijd als de pot augurken leeg was er gewoon gesneden ui in terug deed. Zo had ze heerlijk tussen de middag iets “fris”op de boterham. Dat is de makkelijke manier dus. Dit kun je niet heel lang bewaren, dat begrijp je natuurlijk?

Ui in zuur met variatie

Een iets uitgebreider recept van ui in zuur vind je hier. Ikzelf had op het moment van maken even geen komkommer. Dus volgende keer ga ik het met komkommer uitproberen.

Mijn atjar was heerlijk doortrokken van de kardemom. Een hele bijzondere smaak, je moet er wel van houden. Uiteraard kun je allerlei eigen variatie’s toepassen. In plaats van kardemom peperbolletjes of hete peper voor een meer pedis zuurtje.

Dit is ongeveer voor 5 personen als bijgerecht:

  • 200ml water
  • mespuntje zout
  • 4 eetlepels suiker
  • 250 ml azijn
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 8 kardemom pitten
  • 2 kruidnagels

Je kookt het water met suiker en zout. Als de suiker opgelost is kun je het vuur uitzetten. Doe nu de azijn erbij, doorroeren en af laten koelen. Snij de komkommer in stukjes en de  ui in grove ringen.

Neem een beslagkom en doe daarin de komkommer, ui, het azijnmengsel, de kardamon en de kruidnagels. De komkommer en ui moeten helemaal onder de azijn staan.

Doe het nu in leuke weckpotjes, lekker een dag laten trekken dan zit de smaak van de kardemom er goed in. Heb jij weleens een atjar gemaakt? Even een vraagje voor de abonnee’s: liever een week overzicht ontvangen of alleen dagelijks of beide? Laat het me even weten?

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.